Opera Epica este creatia literara in care autorul isi transmite sentimentele, emotiile in mod indirect prin intermediul PERSONAJELOR, ACTIUNII si al NARATORULUI.
Opera literara Vizita... de I. L Caragiale poate fi incadrata in categoria operelor epice deoarece are trasaturile uneia.
In primul rand, actiunea esste plasata intr-un spatiu (Casa familiei Popescu) si timp (Ziua Sf. Ion) limitat. Actiuneaz se petrece in cateva ore si anume, in timpul vizitei naratorului. Actiunea se poate rezuma astfel: Naratorul merge in vizita la o veche amica si anume, Maria Popescu, cu ocazia onomasticii fiului ei Ionel Popescu de Sf. Ion. Odata ajuns, naratorul povesteste cu dna. Popescu despre criza, tatal lui Ionel etc. In acest timp Ionel face o multime de nazbatii. Ionel se joaca in zona menajerei care facea cafea. Mai tarziu, in ciuda micilor observatii facute de dna. Popescu, Ionel se suie pe un cal de jucarie, ia o trambita si o toba si incepe sa "cante" facand un zgomot colosal. Naratorul intr-o clipa de liniste, ii sugereaza maiorului de rosiori, sa nu cante la trambita si toba fiindca maiorii nu fac asta. Ionel o ataca cu sabia pe menajera, dna. Popescu aparand-o, obtine o zgarietura de sabie pe obraz. Mai tarziu Ionel se joaca cu mingea, tornandu-i naratorului cafeaua pe pantaloni. Ionel dupa ce fumeaza o tigara, lesina, iar la scurt timp naratorul isi ia la revedere de la familia Popescu, acesta decopera acasa ca Ionel i-a turnat dulceaa in sosoni.
In al doilea rand, actiunea se desfasoara cu ajutorul personajelor, acestea sunt: principale : Ionel ; secundare: dna Popescu si episodice: menajera.
Un al treilea argument este prezenta naratorului, care in cazul nostru este subiectiv deoarece povesteste la persoana I. El este si un personaj-narator.
In concluzie, Vizita... de I. L. Caragiale este o opera epica.